Botopbouw

Wanneer en waarom is een botopbouw noodzakelijk?

Implantaten moeten uiteindelijk in het bot staan om goed vast te groeien. Soms is er echter te weinig bot aanwezig. Dat kan bijvoorbeeld als een tand al lang geleden getrokken is, of als er door een ontsteking aan de tand veel bot verloren is gegaan. In dit soort gevallen zal het bot moeten worden opgebouwd.

Geen bot uit de heup meer
Kaakchirurgen gebruiken nog steeds vaak bot uit de heup om een kaak op te bouwen. U kunt zich voorstellen dat dit veel intensievere behandelingen zijn dan wanneer kunstbot wordt gebruikt. Ook is er een veel grotere kans op nare complicaties. Daarom gebruiken wij allein kunstbot (Bio Oss /Botiss), waar dit mogelijk is. Als het écht niet anders kan zijn er ook nog plekken in de mond zelf waar we bot vandaan kunnen halen: bijvoorbeeld waar vroeger de verstandskies gezeten heeft.
Van de heup blijven wij in ieder geval liever af!

Kunstbot van dierlijke oorsprong
Kunstbot is meestal gemaakt van dierlijk bot, veelal van runderen. Uiteraard wordt dit bot zo bewerkt dat het veilig is om dit te gebruiken. Hier is zeer uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Kan er gelijk met de botopbouw een implantaat worden geplaatst?
Afhankelijk van de situatie kan soms het implantaat geplaatst worden tegelijk met de botopbouw. In sommige gevallen zal het bot eerst opgebouwd moeten worden en kan pas in tweede instantie het implantaat worden geplaatst. Wij proberen dit echter zoveel mogelijk gelijktijdig uit te voeren.